2010. december 20., hétfő

Saját írásom 4.

Yule


December 20-án, az Anya Éjszakájának napján kezdődik az asatru egyik legnagyobb ünnepe, a Yule. Az ünnep neve területenként változik, hívják Jul-nak, Yuletide-nak, Yulezeit-nek, Télközépnek és Téli Napfordulónak is.

Őseink szerint a Téli Napforduló idején Frey, a bőség és termékenység ván istene aranyszőrű vaddisznója hátán keresztüllovagol Midgardon, szeretetet és fényt hozva a világba. A kereszténység hatását magán viselő elképzelés szerint Baldur, a fény, a szépség , és a szeretet istenének újjászületését ünnepelték. Yule jelenti a rúnikus év kezdetét, az északi pogány hitet követők ekkor ünneplik az újévet is. A Tél ereje fogyóban van, visszatér a fény, a nappalok ettől kezdve hosszabbodnak és az éjszakák rövidülnek. A Fény átmenetileg győz a sötétségen. A Tél erejének megtörése azt is magában hordozza, hogy még nem érkezett el a Fimbulwinter, a Ragnarököt megelőző Hármastél ideje.

Mit üzen számunkra ez az ünnep? Yule idején felismerhetjük, hogy minden létező dolognak van kezdete és vége. Az év legsötétebb időszakában is ott bújkál a világosság és az új kezdet reménye. Télközép 12 napja leképezi az év 12 hónapját. Minden nap 1-1 hónapnak feleltethető meg. Érdemes Yule idején az elmúlt évre emlékezni, meditálni az emlékeinken. A jövő évre vonatkozó terveinket is elkezdhetjük szőni. Elhunyt elődeink Yule 12 napján vannak hozzánk a legközelebb. Halottaink szellemei szabadon barangolnak a világunkban és most sokkal aktívabbak, mint az év bármely szakában.

Télközép megünneplésének több módja van. A Yule tuskó égetése ősi rituálé. Őseink hatalmas, tölgyfa tuskót áldoztak Thórnak. Manapság e célra a kisebb tuskó is megfelel, ezt égetjük Yule ideje alatt. Az ideális Yule tuskó ismertetőjegyei: az erdőben találtuk, netán valakitől kaptuk. Az előző évi tuskó is tökéletes a célra. Egyetlen kikötés van, nem juthatunk hozzá vásárlás útján. A tuskó lángjait átugorjuk a szerencse és a megtisztulás reményében. A tuskót érdemes jövőre is eltenni, hisz véd a tűzkár és a villámcsapás ellen.

A Yule a lakomák és ünneplések ideje is. Dalokat éneklünk, a Yule partin együtt vagyunk a szeretteinkkel, a családunkkal, barátainkkal és ajándékot adunk egymásnak.

Az asatru követői Yule fát is állítanak. Ezzel Yggdrasilra, a Világkőrisre emlékeznek. Yule fának a legalkalmasabbak az örökzöldek, jelképezve Yggdrasil örökkévalóságát. A fát napkerekekkel és egyéb kézzel készült díszekkel dekorálhatjuk.

Ódin, másnéven Jólnir, a Vad Sereg vezére nyolclábú lova hátán halottak lelkeiből, lovakból és kutyákból álló csapatával átvágtat az égbolton. A régi időkben, a Téli Napfordulót megelőző este a germán gyerekek csizmájukban répát, szalmát és cukrot hagytak Ódin lovának, Sleipnirnek. A főisten kedvességből ajándékot tett a gyerekek csizmáiba.

A Vad Sereg útja az égen 12 napig tart.

Körülbelül január 1-én éri el csúcspontját Yule időszaka. Télközép utolsó napján őseink Frey- nek szenteltek egy vadkant. Ezt azért tették, hogy Frey a következő évben is kegyes legyen hozzájuk és ajándékozza meg őket bőséggel és jóléttel. A Frey vadkanjára tett esküt kifejezetten komolyan vették. Újévi fogadalmat őseink vagy a vadkanra vagy saját Thór kalapácsukra tettek.

Ezzel az írással és a Hagalaz Runedance ’Das Fest der Wintersonne’ című dalával kívánok minden Olvasónak boldog és szeretetteljes Yulét!

Diána

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése