2010. november 15., hétfő

Értékes olvasnivaló

Etikák, hitek és más ösvények

A wyrd és az etika

A pogányság (Heathenry) egyik legközpontibb fogalma a wyrd, az erő, ami téren és időn keresztül mindent összeköti az univerzumban. A pogányok (Heathens) hisznek abban, hogy minden cselekedetükkel következményeket érnek el a wyrd hálóján keresztül. Megértik, hogy kik ők, hol vannak és amit ma tesznek, az attól függ, amit ők és mások tettek a múltban, és hogy minden választásuk , amit a jelenben hoznak, korábbi választásokra épül.

A wyrd megértése nagy felelősséggel jár. Ha tudjuk, hogy minden cselekedetnek, amit teszünk (akár jó, akár rossz) vonatkozása lesz a saját és mások választásaira, etikai kötelességünk figyelmesen gondolnunk minden cselekedetünk lehetséges következményeire. Így a pogányság egyik legfontosabb etikai alapelve: felelősséget vállalni a saját tetteinkért.

A másik pogány érték a fridh, a közösségi csoporton belüli béke és barátság karbantartása. A kötelezettségeket a barátok, a rokonság és a közösség felé nagyon komolyan vették a pogányok..

Mint azok a népek, akik távoli, zord éghajlaton élnek, a kereszténység előtti pogányok is nagy hangsúlyt fektettek a vendégszeretetre, és ezt a modern pogányok is értékelik. A kapcsolódó fogalom az ajándékok adása, bár mind az ajándékok adását, mind a vendégszeretetet a kölcsönösség kötötte, egy elv, amit a pogányok fontosnak tartanak.

Tehát a becsületesség és az őszinteség fontosak voltak a pogányok számára. Ezen látszik az értékrend egy része, ami a személyes becsületen alapul, ami kerüli a csalást és tisztességtelenséget a közösségi csoport tagjai irányában. Így a pogányok nagy értéknek tartották az adott szót és az eskütétel bármely formáját különösen komolyan vették. Ez gyakran azt jelenti, hogy a pogányok gyakran nem írnak alá a nevükkel valamit, kivéve ha hozzá tudnak járulni mind írásban, mind lélekben.


Fordította: Diána

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése