2011. február 7., hétfő

Vali ünnepnapja


A család ünnepe

Mindenki tudja,hogy február 14-e Valentin nap ünnepének van kinevezve. A szerelmesek ezen a napon szív alakú dobozba csomagolt bonbonokat, romantikus ajándékokat adnak egymásnak. Néhány szerelmespár étterembe vagy moziba megy ezen a napon, hogy újra lángra lobbantsák szerelmük tüzét.

Február 14-e valóban egy különleges nap, de jóval a keresztény mártír, Valentin előtt, az i.e-i időkben, az ősi Észak-Európában már ünnepelték február 14-ét, mint Vali ünnepnapját,; a család és a barátság istenének tiszteletére tartották.

Valit a családi egység, a fény és a jóság isteneként ismerték. Vali Ódin és Rindr óriásasszony fia, tehát Baldr, Thor és Hödur féltestvére. Valit íjászként ábrázolják, fény-nyílvesszőkkel, amik szerelemmel-szeretettel vannak töltve.

Néhány antropológus szerint Vali isten az Észak-európai megfelelője a görög mitológiából ismert Erósznak és a római mitológiából ismert Cupidónak, azzal a maga nemében egyedi tulajdonsággal, hogy ő a családi és baráti típusú szeretetet is megjeleníti; a szeretetet barátok, testvérek, hitvestársak, szülők és gyerekek, unokatestvérek között.

A Verses Eddában (a Völüspá- A jósnő szava és a Baldr Draumar- Baldr álmai című részben) Vali bosszút áll féltestvére, Baldr haláláért, ezért az „igazságos bosszú” isteneként határozzák meg.

A korai Észak-Európában február 14-e a család és a barátok különösen fontos napja volt. Ez nem csak egy nap volt, amikor köszöntőt mondtak és lakomát rendeztek Vali isten tiszteletére. Ezt a napot a családi egységnek, a családtagoknak és a barátoknak szentelték. Emiatt ismerik úgy is ezt az ünnepet, mint a „család ünnepét”. Február 14-én az egész közösség együtt tartotta az ünnepet és a közösség minden tagja családként és barátként együtt szórakozott.

Február 14-ének ez az ősi története még lenyűgözőbbé teszi ezt a napot. Egy nap a család és a barátok tiszteletére, nem csak a szerelmesekére. Egy nap, amikor azokkal töltjük az időt, akiket szeretünk. Ez valóban csodálatos és különleges! Valami kifejezetten értékes dolgot ünneplünk.

Forrás: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000464864312#!/event.php?eid=109970029077985

Fordította: Diaana

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése